حقایقی بسیار مهم درباره تاریخ مصرف و انقضا مواد غذایی
به گزارش مجله افتخار، تهران (پانا) - دانستن اهمیت تاریخ انقضای مواد غذایی و مفهوم تاریخ انقضا و اینکه چرا تاریخ انقضای درج شده روی محصولات مهم است می تواند به شما در هنگام خرید مواد غذایی یاری کند.
به گزارش نمناک، یکی از سوالات بسیار رایج هنگام خرید مواد غذایی این است که تاریخ انقضای آن را چگونه آنالیز کنیم . آیا محصولات غذایی که منقضی شده اند، تاثیرات خیلی بدی روی سلامت انسان ها دارند ؟ این سوالات جزء سوالات رایج می باشند . دلیل آن هم دو عامل بسیار مهم است :این که باید هدر رفتن مواد غذایی را در نظر بگیریم یا به آن بخشی تمرکز کنیم که ممکن است مواد غذایی منقضی به بدن ما آسیب بزنند . با خواندن این بخش از بهداشت و سلامت نمناک می توانید به سوالات خود در خصوص تاریخ مصرف و انقضای محصولات غذایی پی ببرید .
تاریخ انقضا چیست ؟ مفهوم تاریخ های مختلف روی بسته بندی ها
هر تاریخ درج شده ای بر روی محصولات غذایی، به معنای تاریخ انقضا نیست. بنا به ادعا سازمان USDA آمریکا، سه تاریخچه به استثنا تاریخ انقضا روی برچسب مواد غذایی که در فروشگاه های مواد غذایی فروخته می گردد، وجود دارد .
تاریخ مصرف یا برترین زمان مصرف نشان می دهد که چه زمانی این محصول در اوج تازگی است و مشتریان می توانند از آن استفاده نمایند اما برخی به این تاریخ به عنوان زمان فساد مواد غذایی و ناسالم بودن آن نگاه می نمایند.
تاریخ فراوری به تاریخ فراوری محصول در کارخانه می گویند و تاریخ بسته بندی به آخرین تاریخی که محصول در بسته بندی خود قرار می گیرد، گفته می گردد.
بسیاری از مشتریان برای تشخیص زمان فاسد شدن محصول به برچسب تاریخ عرضه نگاه می نمایند اما تاریخ عرضه تاریخی است که فراورینماینده و عرضه نماینده (نه مشتریان) به وسیله آن به موجودی کافی انبار پی می برد.مواد غذایی که تقریبا در آخرین روزهای تاریخ عرضه هستند با تخفیف قابل توجهی دوباره در بازار عرضه می شوند.
هیچ یک از این تاریخ ها، تاریخ انقضا نیستند و بعلاوه نشان نمی دهند که غذا برای خوردن بی خطر است یا خیر. تاریخ انقضاء محصولات غذایی به تاریخی اشاره دارد که تا آن موقع مصرف محصول غذایی درون بسته بندی بی خطر است و این مواد کیفیت خود را پس از آن تاریخ بخصوص از دست می دهد.
چرا تاریخ انقضا غذا مهم است
تاریخ های انقضاء درج شده بر روی بسته بندی محصولات می تواند فرد را هدایت نموده و از بروز مسمومیت های غذایی جلوگیری نماید.مواد غذایی که از آخرین تاریخ انقضاء آن ها گذشته است، دور بریزید.
سوالاتی در خصوص تاریخ مصرف و انقضای محصولات
1. آیا مصرف ماده غذایی منقضی شده برای سلامت انسان مضر است؟
یکی از کشف و شهود هایی که در خصوص تاریخ های انقضا وجود دارد و باید امروز یاد بگیرید، این است که تاریخ انقضا مربوط به کیفیت است و در خصوص امنیت مصرف یک محصول صحبت نمی نماید. بنابراین ممکن است یک محصول منقضی شده غیر معمولی به نظر برسد یا بوی بدی داشته باشد اما لزوما به این معنا نیست که فاسدش شده است. اگر چه اگر محصول غذایی به درستی نگهداری نشده باشد، ممکن است سم غذایی به آن وارد گردد. بنابراین در کل بهتر است این موضوع را در خصوص تمام مواد غذایی در نظر گرفت و به محض به انتها رسیدن تاریخ انقضا دیگر از آن استفاده نکرد.
2. خب، با این وجود چرا تاریخ انقضا وجود دارد؟
چه باور کنید چه نکنید؛ تاریخ های انقضا ضروری نیستند . اگرچه که فرض بر این است که اهمیت سلامت مواد غذایی در کل جهان باعث شده است که این تاریخ های انقضا به عنوان مراقبت از سلامتی مردم در اختیار قرار بگیرند . طبق مطالعات اجرا شده تاریخ انقضا روی مواد غذایی ضروری و واجب نیستند اما برخی از دولت ها اظهار می نمایند که به وجود آن ها احتیاج است و در خصوص فرمولاسیون مواد غذایی حساس تر مثل غذای نوزادان ، حتما باید در نظر گرفته گردد.
3. تاریخ های انقضای مختلف معنای متفاوتی دارند؟
برای طبقه بندی کردن تاریخ های انقضا ، شکل های مختلفی وجود دارند که محدود هم نیستند . ممکن است در ظاهر شبیه به هم باشند اما معمولاً معنای آن ها فرق دارد و به معنای امنیت غذا نیست ، بلکه باز هم کیفیت مواد غذایی را توضیح می دهند .
4. بعد از گذشت تاریخ انقضا، تا چه مدت ماده غذایی سالم باقی می ماند؟
نمی توان پاسخ دقیقی برای این سوال داشت زیرا طیف وسیعی از محصولات مختلف غذایی پیش روی ما هستند . اگر چه پیشنهاد بر این است که از محصولاتی بهره ببرید که تاریخ انقضای آن ها نگذشته باشد.
5. آیا باز کردن بسته بندی یک ماده غذایی قبل از تاریخ انقضا ، روی کیفیت آن اثر گذار است؟
برخی از مواد غذایی این گونه نیستند اما برخی از آن ها ممکن است تر و تازگی خود را بعد از باز شدن از دست بدهند . بنابراین زمانی که بسته بندی محصول باز می گردد، هیچ ضمانتی وجود ندارد که همان مزه، همان بافت یا همان ارزش غذایی را در اختیار شما قرار دهد . چنانچه در این بخش از نمناک عنوان شده است مصرف نمایندگان باید بدانند مثلاً زمانی که در یک ماست را باز می نمایند و مهر و موم آن را برمی دارند ، مدت زمان طولانی نباید از آن استفاده نمایند زیرا ممکن است اثر و ارزش غذایی آن بعد از مدتی از بین برود و دیگر برای بدن مفید نباشد.
6. آیا ممکن است که یک ماده غذایی قبل از تاریخ انقضا ارزش غذایی خود را از دست بدهد؟
باز هم برای این سوال نمی توان هیچ پاسخ دقیقی گفت زیرا همه چیز به نوع ماده غذایی بستگی دارد . برخی از مواد غذایی می توانند ارزش غذایی خود را حتی مدت زمان طولانی بعد از باز شدن پکیج هم حفظ نمایند اما برخی دیگر این گونه نیستند ، بنابراین عقل حکم می نماید که پس از سپری شدن تاریخ انقضا آن را مصرف نکنید.
7. پس تاریخ انقضای موجود روی محصولات غذایی دقیقا چه چیزی را نشان می دهد؟
تاریخ انقضا تاریخی است که تا آن موقع فلان ماده غذایی استقامت خود را در برابر میکروب ها حفظ می نماید و ارزش غذایی بالاتری هم دارند . یعنی بسیار مهم است که تا آن تاریخ ، محصول را استفاده کنیم تا بیشترین ارزش غذایی را از آن دریافت کنیم .
8. اگر ماده غذایی تغییر شکل ندهد و بوی معمولی هم داشته باشد اما تاریخ انقضایش گذشته باشد، چه کار کنیم ؟
بعد از گذشت مدت زمانی از تاریخ انقضا باز هم ممکن است که یک ماده غذایی هم طعم و هم بوی خوبی داشته باشد اما بهتر است که ریسک نکنید . زمانی که شک دارید، آن را دور بیندازید . اگر تاریخ انقضا گذشته بود، بدون هیچ شکی آن ماده غذایی را کنار بگذارید .
9. آیا نگهداری غذا در فریزر یا در دمای پایین عاملی برای سالم ماندن حتی بعد از تاریخ انقضا است؟
غذا ها بعد از خریداری شدن باید دو ساعت داخل یخچال قرار بگیرند . یخچال باعث می گردد که رشد باکتریایی کند گردد . برخی از مواد غذایی هم هستند که می توانند داخل فریزر مدت زمان خیلی طولانی حتی بعد از تاریخ انقضا سالم بمانند اما این مدت زمان بستگی به نوع غذا و مواد تشکیل دهنده آن دارد .
10. آیا برای مواد غذایی در کشور های دیگر هم این هشدار ها را در خصوص تاریخ انقضا در نظر می گیرند؟
استاندارد ها در خصوص این که ماده غذایی چه زمانی منقضی می گردد، در کشور های مختلف فرق دارد .
منبع: خبرگزاری پانا