طرز تهیه شیرینی قطاب گردویی خانگی ترد و خوشمزه
به گزارش مجله افتخار، قطاب از جمله قدیمی ترین و پرخاصیت ترین شیرینی های ایرانی است که در همه ایام سال و به خصوص به عنوان شیرینی پذیرایی عید نوروز طرفداران فراوانی دارد. قطاب گردویی و ساده با اضافه کردن چاشنی هایی مثل هل و زعفران شیرینی سنتی استان های یزد و کرمان است و در این مناطق در همه ایام سال برای پذیرایی طرفداران پر و پا قرص خودش را دارد. طرز تهیه ساده شیرینی قطاب خانگی گردویی به علاوه فوت و فن خمیر و شیرینی قطاب را در مجله خبرنگاران بخوانید.
طرز تهیه شیرینی قطاب خانگی گردویی
مواد لازم
تخم مرغ: 1 عدد
ماست: 2/3 لیوان فرانسوی دسته دار
روغن جامد یا کره: 2 قاشق غذاخوری آب نموده
عسل: 2 قاشق غذاخوری
نمک: نوک قاشق چایخوری
بیکینگ پودر: 2 قاشق غذاخوری
آرد: 2 یا 3 لیوان فرانسوی دسته دار
گردو، بادام، پسته و فندق: 100 گرم
پودر قند: ¼ لیوان فرانسوی دسته دار
پودر هل: 1 قاشق چایخوری
پودر دارچین: ½ قاشق چایخوری
پودر زنجبیل: ½ قاشق چایخوری
مواد لازم برای کاور قطاب
آرد: ½ لیوان فرانسوی دسته دار
پودر قند: ½ لیوان فرانسوی دسته دار
طرز تهیه
برای درست کردن قطاب ابتدا تخم مرغ، ماست، روغن، عسل، نمک و بیکینگ پودر را با هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید تا یک مایه یکدست و روان ایجاد گردد. آرد را چند بار الک کنید و کم کم به این مواد اضافه کنید. حین اضافه کردن آرد مرتب مایه را هم بزنید. اضافه کردن آرد را تا زمانی ادامه بدهید تا یک خمیر نرم و یکدست درست گردد. اگر مقدار آرد زیاد باشد قطاب پف نمی کند و ترد نمی گردد. حالا کف یک ظرف را چرب کنید و خمیر آماده شده را در ظرف بگذارید. روی ظرف سلفون بکشید و اجازه بدهید به مدت 2 ساعت در دمای محیط بماند و استراحت کند.
در این فاصله مواد میانی قطاب را آماده کنید. برای این کار ترکیبی از مغزهای گفته شده یا فقط 100 گرم گردو یا هر مغز دیگری که دوست دارید را با گوشتکوب یا آسیاب برقی و یا در غذاساز پودر و با ادویه جات قطاب شامل دارچین، پودر هل و پودر زنجبیل و پودر مخلوط کنید. چند پالس کافی است لازم نیست خیلی ریز پودر کنید.
روی سطح کارتان آرد بپاشید و خمیر را روی آن بگذارید. با وردنه خمیر را به ضخامت نیم سانتی متر باز کنید و با کاتر گرد به اندازه 5 سانتی متر برش بزنید. چون خمیر قطاب خیلی لطیف است نباید زیاد نازک گردد در این صورت حین سرخ کردن قطعا وا می رود. روی خمیرهای برش زده مقداری از ترکیب مواد میانی قطاب را بریزید و خمیر را با دست کاملا جمع کنید و به صورت گرد گوله کنید و لبه های خمیر را خوب با هم بچسبانید. خمیر گوله شده نباید درزی داشته باشد چون حین سرخ کردن از هم می پاشد. در یک ماهیتابه گود یا قابلمه روغن زیاد (تا نیمه ظرف) بریزید و اجازه دهید روغن داغ گردد. وقتی روغن داغ شد قطاب ها را داخل روغن بیندازید. قطاب ها باید در روغن شناور باشند تا روغن کمتری به خودشان بگیرند. قطاب را روی شعله ملایم گاز سرخ کنید. حین سرخ کردن مدام قطاب ها را در روغن حرکت بدهید و روی آن ها روغن بریزید تا حسابی پف نمایند.
برای درست کردن کاور قطاب آرد را چند بار الک کنید. پودر قند را هم الک کنید و هر دو را در یک بشقاب بریزید و با هم مخلوط کنید. بعد از سرخ شدن قطاب ها با کفگیر سوراخ دار قطاب را از داخل روغن بیرون بیاورید و صبر کنید روغن آن چکه کند و خارج گردد، سپس قطاب را در ظرف مخلوط کاور قطاب بگذارید و تمام قسمت های آن را با این پودر کاور کنید. حین این کار مرتب ظرف را تکان دهید تا تمام قسمت های قطاب را بپوشاند.
فوت و فن درست کردن شیرینی قطاب ترد و بدون ترک
*اگر می خواهید قطاب را را به عنوان شیرنی عید به صورت ساده و بدون مغز میانی درست کنید به همین ترتیب خمیر را آماده کنید و برش بزنید. سپس در روغن داغ سرخ کنید. حین سرخ شدن مدام روی قطاب ها روغن بریزید تا پف و ترد شوند. سپس در مخلوط آرد و پودر قند بغلتانید.
*در طرز تهیه قدیمی قطاب معمولا گلاب اضافه می کردند اما یکی از دلایل ترک خوردن قطاب اضافه کردن گلاب به مواد آن است. گلاب حین سرخ شدن تبخیر می گردد. پس بهتر است گلاب را حذف کنید تا قطاب ترک نخورد.
*اگر قطاب را شیرین تر می پسندید مقدار پودر قند را در مواد کاور قطاب بیشتر کنید.
*طرز تهیه قطاب در فر هم مرسوم است. فر را روشن و روی دمای 180 درجه سانتی گراد تنظیم کنید. سینی فر را چرب کنید و قطاب ها را در سینی فر بچینید. سینی را به مدت 25 دقیقه در طبقه وسط فر بگذارید. وقتی روی قطاب ها طلایی شد از فر خارج کنید و طبق روال قبل در مواد کاور قطاب بغلتانید.
منبع: افق کوروش